Nytt år så sannelig

Det er en stund siden sist her, det skyldes ikke minst Facebook, at ting som kanskje ble skrevet her för blir skrevet der istedet.

Det har skjedd ting med kjökkenet ihvertfall, tak og vegger er på plass, og på mandag kommer nytt gulv som skal legges ut. Deretter skal elektrikern sette inn nye kontakter og lamper, og skifte innmaten i sikringsskapet -- det er mer enn 50 år gammelt det som er inni der, så det trengs. Så ille at det er verdig en plass i redselskabinettet er det nå imidlertid ikke.

Så har man gjort seg noen andre observasjoner, for eksempel, så har det vært jul. Det har vært handlet lyslenke «Önskan» hos IKEA, som er 10 röde lysdioder i en kjede, drevet av to AA-batterier, plassert i en boks i den ene enden og man begriper straks hvordan den skal taes i bruk. Selv om det fölger med dokumentasjon på akkurat hvordan man skal sette i batterier og betjene av/på bryteren. Som vanlig hos IKEA er beskrivelsen försteklasses og fyldestgjörende -- ikke noe galt med den. Ingen tekst, bare presise bilder som viser hva som skal gjöres.

Men hva er det som har skjedd med miljö-opplegget etterhvert? I tillegg til A4-arket med bruksanvisning, er det ett A3-ark med tekster på 33 forskjellige språk, som presiserer at det symbolet «söppeldunk med kryss over» betyr at denne ikke skal hives i söpla men gjenvinnes som EE-avfall.

Bare sånn om man skulle vært i tvil altså...

Så er der diskusjoner om drikking i jula, der det stort sett ser ut som at mulighetene er binært valg mellom totalavhold eller flatfyll -- ikke mye åpning for mellomveien der onkel og bestefar drikker «sterk brus» og pappa drikker vin og akevitt?

Ett glass, én dram, én drink. Og ikke mer enn denne ene denne kvelden.

Men akkurat dette blir bare akademisk her, siden man selv kjörer bil hele tiden, og da er det nix dram uansett.

Så gikk det noen sikringer her om dagen. To 16A sikringer, poff, av. Det viste seg at det var hard kortslutning i kabelen til en ovn her -- en god gammel sak, men kabelen var ikke god lenger. Gummikabel med svart, röd, og grå leder inni -- man kan estimere alderen på den, siden den fargekombinasjonen gikk ut av bruk engang rundt 1960, og ble erstattet av kabel med en gul/grönn leder for jord. Visstnok var det en gammel tysk standard som gjaldt, med röd leder for jord (!) -- jeg har ståendes en fjernskriver merke Siemens som er fra 1960-årene, og der er jordlederen röd.

Men da ovnen ble åpnet og kabelen demontert var det ikke tvil. Isolasjonen på lederne var gått i opplösning etter nærmere 60 år, og det var bare å skifte den ut med en moderne gummikabel.

Ellers er det mye familiegreier, og hele 2014 var full av jobbing; det er håp om at 2015 vil bli litt mindre intens på den fronten.

Comments

Popular posts from this blog

Eurodiet - erfaringer etter en snau uke

Fem År

Ut på tur!