Sommerdag

Tradisjonellt er 14 april dagen man skifter fra vinter- til sommersiden av primstaven, for å stadfeste at sommerhalvåret er begynt. Ikke at det ser så sommerlig ut der ute; snöen ligger fremdeles i store klædder, og halvparten av den tujaen som jeg skar ned i fjor ligger fremdeles frosset fast i bakken. Blåveisen har ikke vist seg. Det har endelig blitt litt mildere og litt regn så snöen forsvinner nok snart. Selv om det er varmt om dagen har det stadig vært nede i -5 og deromkring på natta og dermed sitter fortsatt frosten fast i bakken.

Det er ellers store endringer i kjökkenet -- det gamle inventaret er nå iferdt med å bli revet ut og nytt gulv og nye vegger skal opp. Siden rommet er L-formet og benyttes for gjennomgang, er det mye plass som går bort til en «gate» for gjennomgang. Dermed blir det aktuellt å flytte den ene döra så de to kommer rett vis-à-vis og det blir spisekrok på den ene siden.

Siden rommet må tömmes, måtte det ryddes plass til matvarer nede i kjellern. Der ble det omsider funnet og fjernet en hel masse gammelt skrot og ræl. For eksempel var det en enorm mengde med saft og syltetöy, noe av det identifisert med årstall: det eldste var fra 1960, det nyeste var fra 1991. Man får anta at alt sammen er fra denne perioden.

Selv om jeg har bodd her fast siden 1994 så er det stadig enkelte skap og rom der jeg oppdager ting. Ett av kjökkenskapene inneholdt noe mystisk gugge som hadde lekket ut av en flaske og reagert med materialet i hylla det sto på. Det var også ting som bar preg av å ha vært her på overtid. Var nok på tide å få rensket opp ja! To containere er blitt fylt opp, med skrot og med noen utrangert skap og möbler -- soffaen og noen madrasser som var fulle av stöv og rusk er nå vekk. Det er prat om ny soffa etterhvert, men én ting ad gangen. Her er et bad som også trenger revisjon; noen planer finnes for dette også men det blir en ny og stor jobb.

Den våkne leser vil nå spörre seg: hvordan blir det å lage mat nå som kjökkenet er ute av drift? Det går helt utmerket. Jeg hadde i sin tid leid ut noen rom her, og der hadde jeg satt inn en oppvaskbenk og komfyr med avtrekk, så jeg har lenge hatt to kjökkener. Nå var det bare å flytte over kjöleskapet og oppvaskmaskina, og litt mekking av tillöp og avlöp for den. Og så var man igang -- det funker helt oke det. Selv om matforrådet er flyttet ned i kjellern, der står ting plassert nærmest alfabetisk bortover, om enn noenlunde etter anvendelse. «Bánh tráng goi cuon» (rispapir), knekkebröd, nudler og lignende stivelsesholdig mat står således ytterst på den ene siden.

Ellers har man noen underlige nyheter om dagene. Det er loppemarkedstid, og jeg var en tur innom ett av dem. Ikke minst for å se hva som kunne loppemarkedsföres av det som jeg fant som lå og rotet i kjellern. Men noen Kongens Fortjenstmedalje og diplom har jeg ikke funnet, ulikt de som hadde levert det til et loppemarked.

Ett annet sted der det tradisjonelt skal befinne seg mye rart, er i en dameveske. Men store pengebelöp er sjeldent. De ærlige finnerne tok alt sammen med til politiet.

Og endelig har man farlige ting i sitt kjökken både för og etter rydding. Det er ikke Plumbo eller Klorin eller skarpe kniver det er snakk om her, men lök og salamipölse . Bröd er visstnok å klassifisere som papir -- er det stivelsen kanskje det da...

Comments

Popular posts from this blog

Det gikk litt varmt for seg

Gratulerer med dagen

Vårtegn