NRK, synsproblemer og lagret illustrasjon

For noen dager siden hadde NRK en sak i Dagsrevyen om behandling av øyne hos eldre; det er helt kurant sak, siden man kan pådra seg grå stær og andre lidelser med alderen. Og som sedvane i medier er blitt, trenger man en illustrasjon. Litt som at alle artiklene i avisene som omhandler strømprisene viser en eller annen slags høyspentmast, så må også denne saken ha en illustrasjon, og de fleste har vel kjennskap til denne tavla med bokstaver i forskjellige størrelser som man skal se på i forbindelse med anskaffelse av briller. Noe som igrunn ikke gjelder bare gamle folk, men alle, og som trolig ikke engang er det mest utbredte tiltak hos dem. Det ble jo snakket om «øyebehandling» og ikke «synskontroll», så denne tavla er en ikke helt presis illustrasjon innen det rette tema, akkurat som høyspentmaster ikke har noe direkte sammenheng med strømprisene.

Men sånt har ikke stoppet journalister før.

Og dermed trekker de gladelig opp en tavle som ser bra ut fra ett eller annet lager de har av illustrasjoner, og viser det frem for allverden. Inkludert VG som bringer det videre til folk som ikke så på TV den dagen.

Det tok ikke lang tid før noen oppdaget at der var fullt av internet-slang. Som man ser tenderer dessuten noen av uttrykkene mot det vulgære:

OMG = «Oh My God», standard brudd på 1. bud, tilsvarer «herregud!»

WTF = «What The Fuck», norsk ekvivalent er omtrent «hva faen?»

STFU = «Shut The Fuck Up», tilsvarer «hold kjeft for faen»

PWN3D = Avledet av «owned» i betydningen «kapret» eller «beseiret» der seierherren eller kapreren har overtatt de virtuelle eiendeler. Det sies at det ble til «pwned» ved at noen bommet på O og traff P istedet, og siden det dermed skiller seg klart ut fra den opprinnelig betydningen av «owned» som markerer eierskap har det vist seg å være et nyttig ny-ord. At E-en er byttet ut med et tre-tall er typisk påvirkning av «leet-speek».

URANOOB = «U R a noob», «you are a newbie», tilsvarende mening er «du er er [dum] nybegynner» En beskyldning gjerne rettet mot folk som bruker for mye «leet-speek»...

LMAOROTF = «Laughing My Ass Off Rolling On The Floor» - «ler ræva av meg og ruller rundt på gulvet», dette indikerer noe som skal være rasende festlig.

KTHXBYE = «OK, Thanks, Bye». «ok, takk, greit, ha-det» Denne avslutningen finner man også i LOLCode, et programmeringsspråk basert på LOLCat-språket. Det norske uttrykket «takk og farvel» er altfor illevarslende, det er ikke noen god ekvivalent.

:P = Rekker tunge. Som en passende konklusjon.

Som man ser, en bra samlig med frekke uttrykk som ikke egentlig er noe man forventer å finne i en sånn mengde i et allment nyhetsprogram. Og selv om det kunne ha skjedd, har ikke NRK blitt pwn3d teknisk sett, de har gått i den fella si selv, hvis ikke noen i illustrasjons-avdelingen har gjort det.

Comments

Popular posts from this blog

Det gikk litt varmt for seg

Gratulerer med dagen

Vårtegn