Lover, programvare, og ...

Det heter seg, at det er enkelte ting man ikke vil vise frem produksjonsprosessen til. Lover er en av disse, programvare er en annen. Dette kan jeg forsåvidt være enig i, det er ikke så mye at selve prosessen er skremmende eller spektakulær, men snarere tvert imot. Man ser på TV om folk som lager maskiner utav skrot, fisker krabber langt oppi ishavet, eller prøver å drive kullgruve, eller de holder på som Mythbusters og gjør destruktive og underholdene forsøk, men noe tilsvarende fra programvare-produksjon ble nok vanskelig TV. Om det da ikke er reality-vinklingen, men da spiller det ikke lenger så stor rolle hva som lages eller for den del hvorvidt noe lages i det hele tatt.

Skriving av tekst, kommandoer for å kompilere, tankearbeid, registre som skal ha 1-ere og 0-er så noen elektriske ledere på utsiden skifter mellom nivåer som kalles H og L etter bestemte regler (skal være H en viss tid og så gå til L, eller omvendt, for eksempel). Spennende TV ble det ikke av sånt.

Det tredje produkt hvis produksjonsprosess vanligvis holdes hemmelig -- men denne gang kan man vel muligens også snakke om «vemmelighetsstempling» siden det påståes at det haes oppi alskens likt og ulikt -- er pølser. Det nye på den fronten nå, og det er våre naboer i øst som trår til, er at pølsene nå kan inneholde over 100 prosent kjøtt. 104 prosent og tilogmed 125 prosent blir det avantert med fra Trångsvikens Chark. Det er fordi de begynner med 100 prosent kjøtt, altså alt bare kjøtt og så minker vekten en del, så beregningene blir til at kjøttandelen stiger over det mulige.

Men jeg vil påstå at det er beregningene som er feil.

Uansett hva ingrediensene veier, for jeg er sikker på at om jeg lager en deig for smørkranser, så veier også den mer enn summen av de ferdigstekte smørkransene, siden fuktigheten i deigen forsvinner. Men det blir ikke for eksempel 110% smørkranser av den grunn... Det er vekten av det ferdige produkt som må være utgangspunkt for varedeklarasjonen. Og på ketchupflasker og kartonger med juice står det noen ganger at til innholdet av denne pakningen inngikk så og så mange kg tomater eller appelsiner, og dette er alltid mer enn vekten av det ferdige produktet. Men ingen som har skrytt av at det er over hundre prosent vare av den grunn.

Comments

Popular posts from this blog

Eurodiet - erfaringer etter en snau uke

Fem År

Ut på tur!