Noe som ikke er som det skal

Jeg ble gitt/lånt en ny svær server, av modell HP Proliant 360, som kom fra et sted som skulle legge ned. Så diskene er blanke, men de er der, og så kom dagen for å se om man kunne få lagt inn noe brukbart OS der. Således er DVDer for Fedora 11 nedlastet og brent.

Av plasshensyn var det behov for å parkere maskina midlertidig på badet, oppå vaskemaskina, og låne strøm fra uttaket der til den. Ikke det optimale sted, men det duger for midlertidig opphold, til jeg får gjort plass til den nede i kjellern. En sånn server har et utall vifter og disse holder et forferdelig leven, så noen "romkamerat" blir den derfor ikke. Hvis man ikke var døv -- men jeg har hørselen i behold og vil gjerne fortsette å beholde den.

Så er det man finner frem en skjøteledning, av den velkjente typen med kabel, seks uttak og bryter med lys i, jordet selvfølgelig, og kobler til strøm og nettverk mens DVDen brennes. Og så er det man tar på oversiden av metall-huset og blir vàr denne her "ruglete" eller kriblende overflaten som kjennetegnes ved at det er nettspenning på avveie. Det er ikke overledning som sådan; det skyldes at det er en kapasitans mellom en av de tilkoblede polene og ramma; den samme effekten ser man i en ujordet lampe nede i kjellern. En svak strøm, ikke så stor at den er farlig, men stor nok til at den merkes går fra ramma på serveren, gjennom meg og ned til jord. Det skal den jo ikke gjøre, for bryteren på skjøtekontakten er slått av, i påvente av at skjerm og mus blir ledig, og dessuten skal ramma være jordet.

Skal være ja... hmm... la oss prøve med en annen skjøtekontakt. Nå er det ingen kribling lenger, om bryteren her er én- eller to-polet vet jeg ikke (disse skjøtekontaktene er som oftest ikke mulig å åpne uten at man ødelegger dem) men det er tydelig at jordingen er i orden nå.

Jeg ser på den mistenkelige kontakt, den er merket med Geprüfte Sicherheit og CE og godkjent av TÜV -- Støpselet er merket med CE og VDE -- man bemerker at det ikke er noen N eller S i en ring, som man kanskje burde forvente, men CE er man blitt fortalt er godt nok.

Mon dét.

Kontakten kan åpnes, og nå blir det spennende å se hva som er inni den.



Man observerer (1) at bryteren er en-polet og bare bryter den brune lederen, og (2) der finnes ingen jordleder! Kabelen fra støpselet har bare to ledere, ikke tre, selv om støpselet er utformet så man forventer at det er tilkoblet jordledning.



Til venstre er en "klasse 2" kontakt, som klart og tydelig ikke har noen jordleder tilkoblet, og som ikke gir inntrykk av noe annet. Til høyre ser vi støpselet fra denne tvilsomme skjøtekabelen -- med formodet tilkobling til jord for kontakter i det meste av Europa -- men ingen jordleder fører derfra.



Her ser man tydelig at den blå lederen går rett til kontaktskinne, mens den brune går via bryteren. Det finnes rett og slett ikke noen gul/grønn leder her; jordskinnene er ikke koblet til noe annet enn hverandre...

Aj aj aj aj aj.

Hvor pokkern kom dette rælet fra tro? Det var sikkert en eller annen billigkrok et sted der man ikke tenker annet enn pris -- det var ikke IKEA, for de merker kontaktene med sin logo, og de har jording og alt det der i skjønneste orden -- og det ser ikke ut som Clas Ohlsons "CO/TEC" utgaver heller, for disse har normalt en SEMKO S i ring ett eller annet sted om ikke noe annet.

Det blir å undersøke om jordingen er som den skal på alle disse andre kablene og skjøtekontaktene som finnes rundt om her.

Comments

Popular posts from this blog

Det er sånt som dette som er grunnen til at jeg bruker UTC

Eurodiet - erfaringer etter en snau uke

Fem År