Slutt for SpiritDet er litt over ett år siden man sist hørte noe fra Spirit, den ene av de to Mars-roverne, som har vært igang siden januar 2004. Seks år er ikke galt for en apparatur som man opprinnelig ville være sikker på at varte i tre uker. Dagbladet forteller at man nå har gitt den opp som død -- kuriøst nok at man snakker om disse maskinene som om de var enslags dyr, dette gjelder ikke bare Spirit, men alle de andre sondene og roverne som har vært sendt til Mars. Men ulikt dyrene, har ikke disse maskinene noen evne til å reparere skader -- Spirit hadde etterhvert problemer med to av sine seks hjul, den kunne lenge bare forflytte seg baklengs, og etterhvert kjørte den seg fast i Gusev-krateret, og ble stasjonær.

7730.48 meter tilbakela den på disse årene mens den gjorde observasjoner av mineraler og steiner underveis. Det er en god lang spasertur det, men den var nok mer som en hund som stopper og snuser på alt den passerte underveis. «Biologiseringen» av den er et temmelig utbredt fenomen,
se denne serien fra xkcd for eksempel.

Opportunity, den andre roveren, er derimot fortsatt i full vigør på den andre siden av planeten; den har ikke hatt trøbbel med hjulene og har kjørt nesten tre mil frem til nå. 29709.29 meter ifølge hjemmesiden. Det blir spennende å se hvor lenge den holder.

Comments

Popular posts from this blog

Eurodiet - erfaringer etter en snau uke

Fem År

Ut på tur!