Trøbbel i vinterferien

Vinter'n i Norge er en kald affære. Jeg ser det av temperatur-statistikken, for eksempel. Men ettersom jeg befant meg utenlands i den værste kuldeperioden, var det ikke så mye jeg merket det direkte på kroppen.

Men noen bekjente, som var på hyttetur i vinterferien hadde etpar ting som ikke var som det skulle.

Først var det problemer med dassen, den frøs.

Deretter stoppet aggregatet. Det ble hastig telefon, med gjetninger og spekulasjoner: motoren startet og gikk helt som den skulle, med sikringene avslått. Men med en gang man slo på sikringen, så begynte motoren å slite hardt og snart stanset den. Akkurat som noen slags overbelastning, men det spilte ingen rolle om man hadde plugget noe i kontaktene; det var samme dårlige sak.

Uka etter fikk jeg anledning til å studere kalorius nærmere. Det var opp med panelet, med 5/16" hoder på skruene, og deretter mulighet for inspeksjon av den elektriske innmaten. En veldig enkel greie igrunn, det var brun og blå ledning til polene på Schuko-kontaktene på forsiden, og den brune gikk via en sikring. Ingen av ledningene syntes svidd eller skadet på noe annet vis, de var tørre, hele, og pene.

Motoren ble startet med panelet avkoblet, og den gikk fritt og lett, uten noen tegn til belastning, akkurat som den skulle. Det var som om noe i koblingspanelet var feil. Det eneste som kunne være galt måtte være en kondensator-pakke, som satt bak en sukkerbit der.

Og det var synderen -- kondensator med gjennomslag, som hadde gått i hard kortslutning, så selv mange ampere ikke kunne brenne den av.Da den ble fjernet virket motor og generator som de skulle. Den drev en 500W arbeidslampe helt uten noen vanskeligheter, men trolig med litt for mye radiostøy.

Så nå er det bare å få tak i ny fra ett eller annet sted. ELFA har en lignende komponent, som kan benyttes. Så her man nå noen som blir gla for å få strøm på hytta igjen, i påsken.

Comments

Popular posts from this blog

Eurodiet - erfaringer etter en snau uke

Fem År

Ut på tur!