Ja her er alltid noe...

Tiden går og kjøkkenet er nesten ferdig. Jeg satte opp lampene under skapene, og det er vel bare frontene nede og etpar lister rundt noen dører som fortsatt mangler. Ja, og et strøk med maling kanskje, og to taklamper... og koketoppen er skiftet etter at den forrige ble knust av et glass med tomatpuré som hadde falt ned på den. Typisk, tomatpuréglasset til 13 kroner holdt men koketoppen til 6000 sprakk. Siden den tid har allslags hard hermetikk og emballasje blitt plassert i en av skuffene, mens bare myke ting, som poser med sukker eller mel, er oppe i skapet. Om noen av dem detter ned på kokeplatene blir det jo ingen skade.

Kjøkkenet er uansett godt nok om det ikke er 100.0% ennå. Alt som betyr noe er på plass.

Så er det man ser på andre ting. Før el-anlegget ble gjort om, var det et lite instrument på veggen ved komfyren som viste hvor mye effekt som var i bruk. Men det var fra dengang man hadde overforbruksmåler og ikke burde overstige et visst antall kilowatt, som var markert med en rød pil på skalaen. Nå er det lenge siden de dager, og man hadde faste satser for strømmen hvorenn mye man brukte av den.

Men nå er det blitt forandret igjen, nå har man smart måler som leser av automatisk og prisene går opp og ned etter forbruket, og det hele er omtrent like forutsigbart som en jojo...

Så er det jeg ser på denne målern, den har en lampe som blinker, og det står at det kommer 1000 blink pr. kilowatt-time. Eller altså, at hvert blink er én watt-time energi levert. Dette burde kunne brukes til noe -- en fototransistor plassert ved denne som «ser» blinkene; da gjør man jo ikke noen inngrep i apparaturen heller, med de potensielle følger det kunne få. Og så kan man beregne effekt-uttaket basert på hvor hyppige disse blinkene er. Med litt omregning finner man antall watt eller kilowatt i bruk ut fra dette.

En prøve-oppstilling er laget, og det ser ut som det funker, en Raspberry Pi som får en interrupt for hvert blink, og ut fra intervallene beregnes effekten. Så ettersom ovnene rundt om slår seg av og på ser man det varierer.

De ovnene ja...

Og her kommer de siste oppdagelser, for det er kaldt og el-kjelen nede i kjellern strever vel mye med å holde temperaturen oppe. Radiatorene og sentralvarmen ble satt ut av drift i forbindelse med at radiatorer på kjøkkenet og i den bakre stua ble fjernet i forbindelse med opp-pussingen, og så hadde sirkulasjonspumpa også gått i stå. Ny pumpe ble forlengst anskaffet, men selve utskiftingen fant sted først nå, etter mange utsettelser, være seg turer til USA og halsbetennelser osv. Men endelig ble pumpen skiftet ut og den nye satt inn og satt igang. Og da viser det seg, at varme-elementene ikke gir så veldig mye varme lenger. Og da kom den ovennevnte effektmålingen til anvendelse: Der det opprinnelig skulle vært 10 kW er det nå i praksis bare ca 2.5 kW. Dette holder såvidt til varmtvannet, men med radiatorene igang sank temperaturen i hele systemet til 35 grader.

Brr...

Så ovnene blir ikke arbeidsløse med det aller første, innen nye varmekolber er satt inn, eller en eller annen annen løsning er funnet.

Comments

Popular posts from this blog

Det gikk litt varmt for seg

Gratulerer med dagen

Vårtegn